באדיבות דפנה קיסרי דיאטנית קלינית, לאגודה לסכרת נעורים סוג 1 בישראל.
אל תדלגו על ארוחות, בעיקר בערב החג: נכון, צריך להספיק להתקלח, ולהתארגן, ולנסוע לדודים, ויש עוד פקקים בדרך… מומלץ להכין מראש ולאכול ארוחת ביניים קטנה, בין אם אתם שנייה לפני היציאה מהבית, ובין אם אתם כבר בדרכים. לארוחה כזו יש כמה יתרונות, שהעיקרי שבהם הוא מניעת היפוגליקמיה. כמו כן, אם לא תאכלו עד ארוחת החג, תגיעו אליה מורעבים, ורוב הסיכויים שתאכלו יותר ממה שהתכוונתם – חשוב במיוחד לשומרים על משקלם.
אם אתם משתמשים במשאבת אינסולין, שקלו להשתמש בבולוס המשולב, בהתאם למהלך הארוחה, ולכמות הפחמימות שאתם מתכוונים לאכול. בולוס זה יכול לעזור בשמירה על רמות סוכר בטווח התקין הן בזמן הארוחה והן אחריה. אם אינכם בטוחים בדרך מתן הבולוס או בחישובו, היעזרו בצוות המרפאה בה אתם מטופלים (רופא, דיאטנית או אחות). בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הצוות המטפל שלכם לפני החג, על מנת לשנות את מינון האינסולין כדי שיתאים לארוחת החג (ותמיד כדאי לשלב בארוחת החג מנות המכילות ירקות ומנות המורכבות מפחמימה מלאה. אגב, אם יש קינוח, אתם מוזמנים לאכול ממנו – במידה, כמובן).
במהלך ארוחת החג, המנעו משתיית משקאות מתוקים (שגם מקפיצים את רמות הסוכר בדם, גם משמינים, וגם הורסים את השיניים. לא חבל?). הקפידו על שתיית מים מרובה, ואם אתם חייבים, ניתן לגוון עם משקאות הדיאט. אם אתם שותים אלכוהול, אל תחשיבו אותו בחישוב מינון האינסולין, כיוון שהוא תורם לירידת סוכר מהירה ולהיפוגליקמיה. הקפידו לבדוק את רמות הסוכר לפני שאתם הולכים לישון, ואכלו מאכל פחמימתי במידת הצורך.
שתהיה לכם שנה מתוקה! אין בעיה עם אכילת כמות קטנה של דבש יחד עם התפוח. בכפית דבש יש כ- 5 גרם פחמימות, בהן יש להתחשב בעת מתן הבולוס או בזמן חישוב כמות הפחמימות הנאכלת בארוחה.
ולכל מברכי הברכות: בחצי כוס גרגירי רימון יש 16 גרם של פחמימות, המהווה מנת פרי. מומלץ לצרוך עד שלוש מנות פרי ליום.
נצלו את ימי החג לפעילות גופנית, על מנת לשמור על משקל תקין ולעזור לשמירה על איזון הסוכרת.
ונאחל לעצמנו, כמילותיה של נעמי שמר, "שיפה ושונה תהא השנה אשר מתחילה לה היום".
דפנה קיסרי דיאטנית קלינית
המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, מרכז שניידר לרפואת ילדים
מכבי שירותי בריאות, מחוז דרום
(באדיבות יפה אפרתי תקשורת)